Čaj obsahuje fluoridy, které působí příznivě na stav zubní skloviny. Zelený i černý čaj obsahují polyfenolické antioxidační látky. Čaje jsou tak součástí prevence srdečně – cévních a nádorových chorob.
Pět typů čaje:
- Bílý čaj – nové listové pupeny se trhají před rozvinutím, nechají se zavadnout, pak se suší.
- Zelený čaj – čerstvě utržené lístky se nechají zavadnout, pak se tepelně ošetří, aby se zabránilo fermentaci (oxidaci).
- Oolong – částečně fermentovaný čaj – lístky se nechají prudce zavadnout na slunci, pak se přetřásají a suší.
- Černý čaj – při výrobě se používají čtyři základní kroky: zavadnutí, svinování, fermentace, sušení.
- Aromatizovaný čaj a ovoněný čaj – u čaje ovoněného se lístky nechávají ovonět až po zpracování. Používají se květy jasmínu, orchideje a růže. Aromatizovaný čaj vzniká přidáváním silic ke zpracovanému čaji.
Do nálevových sáčků se používají čajové drtě a prach. Tento čaj je obecně horší kvality, ale existují i sáčky s kvalitním obsahem.
Při výběru čaje se řiďte barvou
Měla by být svěží a jasná, vůní – musí být jednoznačně příjemná, ať už je to vůně sušeného sena, květinová, trávová, oříšková nebo třeba vůně sušeného ovoce. Nesmí se v ní objevit žádný nepříjemný pach plísně, připálení.
Velmi důležitý je celkový vzhled sušených čajových lístků.
Měly by mít přibližně stejnou velikost, ať jsou jakkoliv svinuté, čaj by neměl obsahovat větvičky a nečistoty. Kvalitní čaje a čerstvá sklizeň mají lístky jemně ochmýřeny. Platí, že čím menší lístky (jehličky, kuličky, perly apod.) a čím více chmýří, tím lépe.