Přichází sezóna kaki, pokrmu bohů |
Přichází sezóna kaki, pokrmu bohů
Určitě jste se už s tímto ovocem v českých obchodech setkali. Toto „ovoce boha Dia“, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Ale jak se tento oranžový plod konzumuje a čím je našemu tělu prospěšný?
Tyto zářivé a lesklé oranžové plody se v našich obchodech objevovaly už za totality. Bohužel toto ovoce nezískalo velkou popularitu. Hlavním důvodem bylo, že lidé nevěděli, jak ho jíst.
Jak tedy na to?
Nejdůležitější je správný výběr. K okamžité konzumaci musí být ovoce zralé a měkké. Najít ale zrovna takové, bývá v našich obchodech největším problémem. Proto je nejlepší, když ho doma v teple necháme v klidu dozrát. Čím je kaki měkčí, tím bude sladší a lahodnější.
Kaki se velmi lehce krájí a loupe. Zralý plod tedy překrojíme nebo odloupneme část slupky a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužina je oranžová, bez peciček a jadérek, chutí nám může nejvíce připomínat kombinaci broskve a melounu s lehkou vůní vanilky.
Zkrátka je to opravdový poklad v naší kuchyni. Můžete ho upravovat na mnoho způsobů, při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů i zavařenin.
A proč ho tedy jíst?
Především obsahuje velký zdroj vitaminu A a C. Pro optimální obsah glukózy je jedinečným zdrojem energie. Také v něm můžeme najít různé antioxidanty, které působí v organismu jako prevence proti rakovině.
Pravidelnou konzumací kaki si posílíte imunitu, metabolismus a snížíte si hladinu cholesterolu v krvi. Dále nám pomáhá při stresu, nervozitě a únavě. Zmírňuje také svalové potíže, pomáhá při srdečních problémech a podporuje zdravé a silné kosti.
A právě teď je správný čas na nákup tohoto exotického ovoce, dováží se k nám od poloviny října do konce vánočních svátků.